*Denne artikkelen er ikke ment som reklame for de nevnte aktørene, men heller en samtale om samfunnsansvar.
Hålogaland fotballkrets er en av 18 fotballkretser i Norge. Deres jobb er å tilrettelegge for god fotballaktivitet for spillere, trenere, dommere og ledere i klubbene i deres krets, som i stor grad er basert på frivillighet. Hålogaland dekker et stort geografisk område delt inn i fire soner (Vesterålen, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms), hvor kretskontoret er lokalisert i Harstad. Per i dag har de 59 aktive klubber rundt omkring i kretsen sin.
Dragefossen AS driver med kraftproduksjon, kraftsalg, prosjektering, kraft- og kommunikasjonsentrepriser i tillegg til eierskap. Hovedkontoret ligger på Rognan i Saltdal kommune, som gjør de til en stor arbeidsgiver i kommunen. Konsernets virksomheter foregår i Saltdal kommune i Nordland, men også i midtre deler av Nordland.
Lys over alt, på og etter jobb
Det Gode liv i Nord er nysgjerrige på hva aktører i Nordland gjør for å skape dialog og deltakelse. Dette er hva aktørene svarer:
Hålogaland 💬
– I vår fotballkrets har vi over tid sett en negativ befolkningsvekst. Dette har ført til at det har blitt færre spillere og lag i alle aldre. Dette er noe vi ønsker å gjøre noe med gjennom prosjektet «Lys over alt!». Vi ønsker å få bærekraftige bygder rundt om i kommunene som gjør at folk vil bo i kommunene i kretsen vår. Vi setter politikere, næringer og lag og foreninger i dialog med hverandre for å skape en konstruktiv diskusjon om hva som skal til for å skape bo- og blilyst i kommunene.
Dragefossen 💬
– For at ansatte skal trives og føles inkludert har vi arbeidet kontinuerlig med å opprettholde en kultur for medvirkning og åpen kommunikasjon. Alle er tilgjengelige for alle. Flat struktur, åpen dialog, faste rutiner for innhenting av tilbakemeldinger via medarbeiderundersøkelser, medarbeidersamtale, ukentlige avdelingsmøter, system for kontinuerlig forbedring og samarbeid med bedriftshelsetjeneste. Hver ansatt er informert om hvordan han/hun kan gi tilbakemeldinger, foreslå forbedringer og også hvor viktig det er at det også skal skje proaktivt. I Dragefossen jobbes aktivt slik at alle forstår at vår vei videre er oss alle sammen. Det er også en prioritet å alltid opptre i samsvar med våre verdier: Kompetent, Fremtidsrettet, Kvalitet og Stolt.
Kraftprodusenter pleier å gi noe av utbyttet til lokal idrett.En “full pakke”-prosess
Arbeid er viktig for at folk skal bo en plass. Men livet utenfor jobb har også stor betydning. Hvor viktig mener organisasjonene at samarbeid med frivillighet og kommunen er, for å legge til rette for en meningsfull fritid for arbeidere? Hva mener organisasjonene skal til for at tilflyttere skal bli boende?
– Dette viser seg å bli viktigere enn noen gang. Også for bedriftenes rekruttering er det blitt satt søkelys på hvem man rekruttere inn. Hva kan ansatte i bedrifter bidra med før kl 16 og etter kl 16. Med dette er det mulig å rette søkelys på hva bidrar man med på jobb og på fritiden. I prosjektet vårt har vi allerede fått presentert en bedrift som tenker slik i rekrutteringen av nye ansatte. Dette fanget andre bedrifter opp, og ønsker å tenke likt i ansettelse av nye arbeidstakere.
Generelt sett så er alle fritidstilbud noe som gjør at folk vil bli boende på et sted. Fotball er i så måte et viktig tilbud for bygdene.
– Det er svært viktig et samarbeid med kommunen og alle frivillige organisasjoner rundt oss. Her burde vi bli bedre. Vi merker at stadig flere kandidater som vurderer å flytte til Saltdal for å jobbe, ser på denne beslutningen som en "full pakke"-prosess. Fritidsaktiviteter som sport, kultur, skole, restauranter og andre fasiliteter er ekstremt viktige. Det er et stort forbedringspotensial når det gjelder å gjøre alle tilbudene i Saltdal synlig for våre folk. Både for de som allerede har flyttet til Saltdal eller for de som vurderer å flytte. Det er veldig viktig å sette Saltdal på kartet.
Avhengig av samarbeid for å lykkes
Vi spurte hva organisasjonene tenker at fylkeskommunen og kommunene kan gjøre mer av aller annerledes, for økt samarbeid på tematikken. Aktivitetsskapende roller og optimisme for lokalsamfunn trekkes fram:
– Vi i Hålogaland Fotballkrets har i dag mulighet til å sette i gang «Lys over alt!» som er et prosjekt som vil være avhengig av kommunene og fylkeskommunene, Vi kan ta en rolle som kan skape aktivitet. Dersom vi ikke gjør det så har vi kanskje ikke arbeidsplasser å gå til vi heller i fremtiden. Vi er avhengig av at alle drar i samme retning, og det oppfatter vi i veldig stor grad at vi gjør gjennom dette prosjektet blant annet.
– Mer partnerskap med konkrete tiltak. Mer støtte ifbm med profilering av bedriftene, karrieremuligheter, de ansatte som har flyttet til Saltdal å trives og de som har alltid vært her og trives likevel. Tilrettelegging for kultur – for sosiale livet i Saltdal. Samarbeid på kompetanseheving og utdanning. Markedsføring og branding. Mer fokus på bærekraft og lokalsamfunn utvikling. Støtte innovasjon og ideer rundt dette på en mer presis måte (med konkret tiltak). Mer utveksling av erfaring og kompetanser mellom distrikt, region, kommune og næringslivet.
Mer enn bare ball sier du? Gjennom prosjektet «Lys over alt!» setter Hålogaland fotballkrets søkelyset på hva som er bra i kommunene.Møteplasser og framtidige muligheter
Hvilken betydning har det for organisasjonene at folk blir værende? Hva er deres drøm for fremtidas lokalsamfunn i Saltdal og i Hålogaland?
– Vi ønsker at alle klubbene i Hålogaland Fotballkrets skal ha et tilbud om aktivitet for folkene som bor rundt om i kommunene våre. Dette vil skape flere gode møteplasser for barn, unge og voksne innenfor rimelighetens geografiske grenser. Vi heier på bygdene og klubbene våre, og ønsker at de skal fortsette å utvikle gode inkluderende mennesker med god helse i trygge rammer.
– Det er helt grunnleggende at folk blir i Saltdal. Så det er avgjørende å skape fremtidige muligheter rundt i samfunnet for bedrifter, utdanning, sosialt liv, og naturligvis gjøre folk oppmerksomme på de spennende områder for utvikling og velstand.